Anna Climent, Compromís Alcoi: “Proposem una Anella Verda al voltant d’Alcoi”

La regidora i candidata de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Anna Climent, ha informat que faran tot el possible per enllestir a Alcoi una Anella Verda al voltant de la ciutat. “És una proposta que vam dur al Ple fa 10 anys, es va aprovar per unanimitat, però no s’ha portat a terme encara. Era una de les vàries propostes que pensàvem presentar al PGOU, més elaborat, però al no exposar-se en aquesta legislatura, la tornarem a presentar amb nous matisos: en un context de canvi climàtic i increment de temperatures es fa peremptori tindre zones d’ombra i refresc per a la població”.
La idea bàsica que explica la regidora consisteix en estudiar la manera de posar a disposició dels ciutadans –construint si cal algun element o adaptant el que hi haja- corredors urbans i periurbans que constituisquen, en un primer estadi, una autèntica anella concèntrica exterior a la tradicional “volta als ponts”, aprofitant el llit dels rius, bancals erms i altres zones en les que plantar arbres i estructures ajardinades que absorbisquen calor i que servesquen d’ombra per a la ciutadania; constituiria així una nova “volta als parcs”. I en un segon estadi, es podria enllestir una variada ramificació d’extensions cap a llocs i indrets d’alt valor simbòlic patrimonial, tant ecològic, com històric o cultural, tot dotat de la necessària unitat i coherència pel que fa a la seua concepció espacial i d’utilització.
Per a Climent, “combinar en un mateix projecte la realitat però sobretot la filosofia que va inspirar les actuals zones verdes, la Via Verda i la tradicional “volta als ponts”, ens pot permetre construir un nou referent per a tots els ciutadans. És per això que proposem la connexió de tots els parcs perifèrics d’Alcoi mitjançant camins i corredors ecològics que puguen propiciar tant el passeig tranquil i familiar com la mateixa pràctica de l’esport entre tots ells. Al mateix temps també permetrà poder descobrir, conèixer i valorar noves zones i espais periurbans, al temps que es rescatarien, per al futur, d’una possible degradació o desaparició”.
Es tractaria, a més a més, de poder preservar antics camins en perill de ser engolits per l’urbanisme constructor, recuperar per a l’ús de tots els alcoians les vores i els llits dels rius perifèrics (però que toquen la ciutat), dotar d’alternatives d’oci a ciutadans i forasters (recordem la voluntat de potenciar el turisme), etc.
La regidora adverteix que “si fins ara la complicada difícil orografia d’Alcoi s’havia convertit en el principal problema per a determinades actuacions (creació de polígons industrials, eixamplament urbà de la ciutat, comunicacions internes difícils…), donem-li la volta a la situació i sapiguem traure-li tot el suc potenciant-la com a factor atractiu i específic de què disposem”.
L’Anella Verda d’Alcoi tindria com a principals característiques: ser enclaus naturals de gran valor ecològic i paisatgístic, estar dotats de tots els equipaments necessaris per a acollir als usuaris, i ser espais adequats per al desenvolupament d’activitats d’aprenentatge, d’educació i sensibilització ambiental.
Aquesta proposta, lògicament, “s’hauria d’incorporar al PGOU i així ho proposàrem en el seu moment, perquè aquests corredors necessitarien, primordialment, d’actuacions de restauració dels espais més degradats, dirigides a reproduir els hàbitats naturals i/o semirurals; actuacions de millora ecològica i paisatgística; recuperació i condicionament de camins i ribes; creació d’itineraris per a afavorir i dirigir el passeig; instal•lació d’equipament d’ús recreatiu: fonts, contenidors de brossa, mobiliari de picnic, etc.; instal•lació d’elements interpretatius i educatius; i edició de guies informatives, plànols o mapes, etc.”
Anna Climent, Regidora i Candidata a l’Ajuntament d’Alcoi per Compromís

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *