[OPINIÓ] Sofia Castaños, Compromís per Xixona: “S’han carregat l’educació”

Sí, al final amb tanta retallada, ho han aconseguit. No és d’estranyar, ja que de “tisorades” en saben molt, però de propostes educatives i de millora més aviat poc. De cara al pròxim curs, 59 aules d’educació infantil seran eliminades per la Conselleria. Motius? Principalment, el descens de la població infantil, segons argumenten des de l’Administració sense parar­-se a pensar que si la població ha descendit és, sobretot, per la falta d’ocupació i per l’emigració dels nostres joves a altres països cercant una vida una mica millor que la que ací ens poden oferir.

Ara bé, no és l’únic “motiu”. Són moltes les veus que argumenten, inclús, que l’educació infantil no és una etapa important en la formació d’un xiquet. Doncs cras error. Just al contrari, estem davant una etapa en la qual s’assenten els fonaments de tot el sistema educatiu. Els més xicotets construeixen les seues primeres identitats a partir de les activitats educatives que es van programant en l’escola, a la cura, com no, de la mirada atenta que ofereixen els grans professionals que vetlen pel seu aprenentatge, els ajuden a desenvolupar les seues capacitats i els acompanyen amb gestos d’afecte, tendresa i comprensió.

sofia2Si continuen eliminant aules d’educació infantil, no solament hi haurà menor ocupació per als docents d’aquesta especialitat, sinó que les famílies es quedaran sense plaça en els centres públics i hauran de recórrer a l’ensenyament privat (escoles infantils de 0 a 6 anys), la mensualitat dels quals pot rondar entre els 200 i els 300 euros. És evident que no totes les famílies podran fer front a aquesta despesa, quan resulta que l’educació és un dret, no un privilegi.

En el cas de Xixona, aquesta situació s’agreuja més tenint en compte que algunes aules de centres escolars ja han sigut eliminades i que no comptem amb un centre d’educació infantil que comprenga les edats de 0 a 6 anys, de manera que les famílies haurien de desplaçar­-se a altres centres de localitats pròximes. Recordem, en aquest sentit, que escoleta infantil i guarderia no són termes sinònims.

Les retallades en educació han començat per infantil, però també han afectat altres etapes, com primària i secundària amb la reducció d’interins, o l’ensenyament universitari, amb el polèmic 3+2, fins a crear un sistema educatiu classista, estamental i concertat. És aquesta l’educació que volem? Als qui, des de les altes esferes, prenen eixes decisions, caldrà dir-los el dia de les eleccions que, retallant en educació, no s’ix de la crisi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *