Des del Col·lectiu 03820-Compromís recolzem la promoció de la nostra llengua i cultura en tots els àmbits. Considerem que la diversitat de veïns d’altres països que viuen al nostre poble és una oportunitat per enriquir-nos en tots els nivells. D’aquesta manera, pensem que la llengua és el vincle d’unió entre les diferents comunitats lingüístiques. Sent aquesta el primer pas per iniciar un intercanvi a nivell cultural, gastronòmic, festes etc. a la vegada que coneixem les seues.

Revisant la memòria d’activitats de promoció lingüística dels últims anys podem comprovar que no hi ha un increment d’activitats realitzades i aquestes, tampoc arriben a més persones. El tècnic treballa segons les ordres de la persona que encapçala la regidoria. Si aquesta no es creu la seu funció difícilment podrem obtindre resultats positius. En aquesta regidoria es treballa més de manera passiva centrant-se en l’assessorament lingüístic (actes del plenari, documents d’alcaldia, ordenances..) que no està gens malament. Però, trobem a faltar més activitats dinamitzadores. Veiem unes activitats molt en general i res concret. Quin conveni hi ha establert amb Escola Valenciana i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua? Quines activitats en concret s’hi realitzen? Caldria aprofitar aquesta regidoria per realitzar activitats amb altres regidories. Per exemple, aprofitant les rutes literàries com a instrument de promoció turística o recuperar l’espai literari en la Fira.

Per tant, la sensació que ens queda després de veure el funcionament d’aquesta regidoria és que per a l’equip de govern la promoció lingüística no és una de les seues prioritats, intenta revifar-la amb alguna activitat i amb això es queden satisfets. Aparenten que ells, com ningú més, són defensors de la nostra llengua.

El Col·lectiu 03820-Compromís apostem per una diversitat d’activitats que promouen l’intercanvi entre diverses cultures. La llengua ha de ser la ferramenta que ens porte cap a una vertadera convivència fent una Cocentaina més plural i oberta en què tots tenim cabuda.

Maria José Martínez Herrero
Paula Figuerola i Prats