El model de ràdio municipal que defensa Compromís per Banyeres

El col·lectiu local de Compromís per Banyeres de Mariola es va felicitar quan l’emissora de titularitat municipal va començar a emetre en proves el dia 12 de març de 2013. S’estrenava un nou equipament que havia costat 30.496 euros, una instal·lació pública molt interessant que podria permetre que els ciutadans de Banyeres estigueren millor informats, una infraestructura potent per a cohesionar la nostra cultura i la nostra manera particular d’estar al món. Era encoratjador veure com persones –amb maneres de pensar molt diverses– acudien a Ràdio Banyeres de Mariola per a participar com a voluntaris. Es notava que la gent del poble que volia col·laborar tenia ganes d’implicar-se i els seus projectes eren molt prometedors. I així ho van demostrar els voluntaris omplint una graella de programació molt plural.

Molt poques setmanes després, la gran quantitat d’espectatives que s’havien creat van començar a perillar quan l’Equip de Govern va mostrar les seues cartes. El model de gestió anava a ser (i és ara) controlat i tutelat directament pel Govern municipal. Compromís va mostrar la seua disconformitat en 2013 i segueix pensant que l’emissora municipal hauria de funcionar d’una altra manera prou distinta. Si la pròxima legislatura tenim responsabilitat de govern aplicarem el model amb el qual creu Compromís. Per això expliquem ara quina és la Ràdio Banyeres de Mariola que volem i quina és la que no volem.

1. Volem una emissora que garantitze el dret a la informació i la llibertat d’opinió. No volem que torne a passar mai més que un Govern municipal impedisca la participació dels grups de l’oposició en un debat.

2. Volem una ràdio amb una direcció tècnica. No volem que torne a passar mai més que la direcció d’aquesta emissora pagada per tots estiga en mans d’un polític que forma part del Govern municipal amb els seus interesos partidistes corresponents.

3. Volem canviar el reglament de l’emissora per a impedir que el director siga triat per l’alcalde de manera unilateral. No volem designacions a dit que es salten tots els principis de control democràtic més elementals.

4. Volem que els voluntaris que participen tinguen veu i vot en la manera de gestionar l’emissora. No volem que torne a passar que el director ordene com s’han de fer les coses sense tindre en compte l’opinió dels qui fan els programes, com va passar al començament de les emissions.

5. Volem que es respecten els principis ètics bàsics. No volem que torne a passar mai més que una regidora del Govern municipal presente un informatiu on ha de parlar de les coses que fa ella mateix i el seu partit, amb l’evident conflicte d’interessos que això comporta.

6. Volem una emissora plural on tot tipus d’ideologies es puguen veure representades. No volem que torne a passar que l’únic polític entrevistat regularment durant la legislatura siga l’alcalde, com si la ràdio fóra propietat particular del partit governant.

7. Volem un model de personal que siga mixt, amb voluntaris treballant junt a un professional que li done estabilitat a la ràdio. No volem que el funcionament estiga basat exclusivament en el voluntariat, ja que les circumstàncies personals dels col·laboradors poden canviar d’un dia per a l’altre i poden provocar que la ràdio no funcione com caldria.

8. Volem que la plaça que es cree siga contractada mitjançant un concurs de mèrits, amb una prova adreçada preferentment als professionals que siguen veïns de Banyeres. No volem que torne a passar que se li dóna ocupació a algú afí al Govern municipal organitzant un concurs dissenyat a la mida del candidat.

9. Volem potenciar una ràdio del poble feta per gent del poble, compromesa amb Banyeres, amb la nostra llengua pròpia i amb la cultura valenciana. No volem que cap Govern municipal caiga en la temptació de buidar de contingut Ràdio Banyeres i convertir-la en una emissora de radio fórmula sense personalitat pròpia.

10. Volem que l’actual graella de programes d’entreteniment i culturals es complete amb noticiaris que donen cobertura local, comarcal, autonòmica i estatal. No volem una emissora que desaprofite l’oportunitat d’oferir un servei d’utilitat informativa als ciutadans.

11. Volem que el model de la ràdio municipal siga públic, plural i participatiu. No volem un model semblant al que tenia Ràdio Televisió Valenciana: partidista, progovernamental, manipulador, instrumentalitzat, sense control i desvertebrador de la societat.

Aquest és en essència el model que volem. Ràdio Banyeres de Mariola està en marxa des del 2013, gràcies sobretot al treball i dedicació altruista dels voluntaris. Compromís creu que ara cal eliminar tots els vicis i pecats originals amb els quals l’emissora va nàixer per a convertir-la en una ràdio on tot el veïnat es puga sentir a gust. Una ràdio moderna que tinga vocació d’autèntic servei públic per a Banyeres de Mariola on impere la veracitat, l’honestedat així com els valors de superació, igualtat, tolerància, dignitat i respecte.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *