L’alcalde, Carlos Blanes (PP), opta per l’abstenció argumentant que el text afecta a l’empresa on treballa, Aguas de Valencia

Regidors de la coalició eco-nacionalista de tota la comarca han assistit al plenari com a mostra de suport a la moció

La moció presentada per Compromís demanant un posicionament clar de l’Ajuntament de Penàguila respecte a la possible instal·lació d’una planta de compostatge de fangs i residus de depuradores d’aigües fecals ha prosperat amb els vots favorables de tota la corporació, amb l’excepció de l’alcalde, el popular Carlos Blanes.

El primer edil de Penàguila va optar per abstindre’s en la votació de la moció de Compromís ja que “aquesta afecta a l’empresa on treballe”, va afirmar abans de votar-se en el plenari.

Segons el regidor de Compromís, impulsor de la moció, Toni Blanes, “l’abstenció de l’alcalde posa en evidència l’interés de l’empresa on treballa, Aguas de Valencia, en la construcció d’aquesta planta de fangs i residus, una cosa que fins ara sempre ens havien negat, afirmant no saber-ne res”.

Compromís va aconseguir forçar la celebració del ple extraordinari gràcies a la complicitat del regidor del PSPV, Josep Blanes, que a més va ser l’encarregat de defensar la moció de la coalició eco-nacionalista, ja que el seu representant, Toni Blanes, es troba de baixa mèdica per problemes cardiovasculars.

El text aprovat rebutja la instal·lació al terme municipal de cap planta d’aquest tipus per l’arbitrarietat de l’elecció, demana respecte a les directives comunitàries i legislació mediambiental i que aquestes infraestructures “necessàries” es construïsquen prop d’on es produeixen la major part dels residus, fent que siguen més efectives i produïsquen un menor impacte.

El regidor de Compromís, Toni Blanes, recorda a més que “un dels casos de corrupció més importants que afecten al PP en l’actualitat, el cas Brugal, està directament relacional amb el pla parcial de residus d’Oriola, on els veïns ja estan patint les males pràctiques de l’empresa propietària de la planta i la contaminació que ha provocat. Una situació que no pot repetir-se en la nostra comarca sota cap concepte”.

Vot en contra del PP

La moció incorporava una segona part, impulsada pel regidor socialista, Josep Blanes, en la qual es sol·licitaven sancions per al propietari dels terrenys on l’empresa ha realitzat prospeccions amb l’objectiu d’instal·lar la polèmica infraestructura.

El text argumentava que el propietari no havia demanat el corresponent permís d’obres al consistori per a dur endavant aquest treballs en els seus terrenys. Tant l’alcalde, com el altres regidors populars van votar en contra d’aquest punt, tot argumentant que, “les ordenances de Penàguila no preveuen haver de demanar permís per a fer aquests treballs en uns terrenys”.

Un argument que tant des de Compromís com el regidor socialista rebutgem completament, ja que “qualsevol obra, menor o major, ha de comptar amb el vist i plau del consistori”, afirma Toni Blanes, regidor de Compromís.

Suport comarcal

La preocupació existent a la comarca per la possible construcció de la planta al terme de Penàguila ha fet que la moció de Compromís haja aixecat un important interés entre els pobles dels voltants. Al ple, celebrat la vesprada del dimarts 10 de març, van assistir unes vint i cinc persones, entre els quals, els regidors de Compromís d’Alcoi, David Abad i de La Torre de les Maçanes, Pau Torregrossa, així com representants d’altres col·lectius, com Benilloba. Entre el públic, també veïns de diferents localitats de la comarca que formen l’assemblea ciutadana que s’ha mobilitzat contra la planta.