Article d’Opinió de Paco Blay: “Compromís amb l’ensenyament”

Francesc-X. Blay, regidor de Compromís

L’ensenyament està considerat per la Constitució espanyola (art. 27) un dret fonamental, que ningú no pot qüestionar. Correspon, per tant, als poders públics garantir aquest dret de tothom a l’educació. Com que també estableix la Constitució la llibertat d’ensenyament, és l’administració la que ha de gestionar de la millor manera que l’educació arribe a tots. Tot el sistema educatiu, doncs, és responsabilitat dels poders públics. Tot: el públic i el concertat.

L’educació és responsabilitat dels gestors públics, que han de garantir que s’atenga correctament els alumnes, professionals i pares en tot el sistema. Per això la posició de Compromís és molt clara: no està en contra de l’ensenyament concertat, ni pretén suprimir-lo quan entre a governar a la Generalitat Valenciana, malgrat les acusacions del PP, insidioses i alarmistes.

El PP va presentar en el darrer Ple una moció en defensa exclusivament de l’ensenyament concertat. Els regidors de Compromís la van considerar electoralista i excloent, oblidant que els dret a l’educació és de tots. L’actuació del PP fins ara ha estat sempre en detriment de la pública. Un exemple: la mateixa Unió Europea (UE) està investigant la Generalitat perquè no ha construït o reformat els centres –públics- als quals es va comprometre i que la UE ja havia finançat al 50%. Per no esmentar els centenars de barracots –han arribat a ser més de 1.000- que els xiquets de la pública han hagut de suportar durant massa anys. O fins i tot els milers d’alumnes que es queden sense línia en valencià, per decisió de l’administració, malgrat sol·licitar-ho els pares. La “llibertat d’ensenyament” no l’aplica la Generalitat del PP de la mateixa manera a tots.

Per a Compromís la xarxa de centres concertats està desenvolupant una tasca necessària, i més en la situació actual. Cal reconèixer-ho. Però, insistim. Com que aquest centres estan gestionats amb recursos públics, és l’administració la que ha d’optimitzar-los i vetlar perquè tothom tinga les mateixes oportunitats. Un altre exemple: el govern de la Generalitat ha suprimit en els darrers anys desenes d’unitats en centres públics, moltes de les quals de línies en valencià, per l’augment de les ràtios, incomprensible des del punt de vista pedagògic, especialment en Infantil i Primària.

La moció del PP pretenia crear un conflicte entre pública i concertada. Per això Compromís va presentar unes propostes d’acord alternatives, molt més integradores i assenyades, que buscaven precisament evitar cap enfrontament. Curiosament van votar en contra de les propostes de Compromís, tant els regidors del PP com els d’Esquerra Unida. Ells sabran el que fan. Aquestes són les nostres propostes alternatives. Jutgen vostés.

  1. L’Ajuntament d’Alcoi reconeix l’important paper dels concerts educatius a l’hora de completar, de manera subsidiària l’escola pública, la xarxa pública de l’educació valenciana.
  2. L’Ajuntament d’Alcoi insta el Consell al pagament immediat del deute que té amb l’escola privada concertada des del mes d’octubre de 2014 i al pagament successiu mensual i puntual.
  3. L’Ajuntament d’Alcoi manifesta la necessitat d’elaborar un mapa escolar en consonància amb les necessitats educatives actuals que tinga en compte les necessitats de concerts amb escoles privades per manca d’infraestructures públiques, dintre d’un model de subsidiarietat d’aquestes respecte de les escoles, línies i unitats públiques.
  4. L’Ajuntament d’Alcoi insta el Consell a no tancar unitats de centres públics en l’arranjament escolar quan hi haja al mateix districte centres privats concertats.
  5. L’Ajuntament d’Alcoi insta el Consell al tractament igualitari de tots els centres de la xarxa pública, tant públics com privats concertats, a l’hora d’establir una educació inclusiva, exigint els mateixos requisits i esforços a tot tipus de centre.
Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *