La Sarga també és Xixona

Compromís per Xixona vol fer-se ressò de les queixes que ens han fet arribar alguns veïns, descendents d’antics habitants de la Sarga, respecte a l’absolut abandonament en què es troba esta partida xixonenca. Segons denuncia una veïna, propietària d’una de les cases del caseriu, “l’església es va quedar a mitjan reformar, l’alberg està fet pols i l’asfalt i la font de la plaça estan per arreglar. Només vénen a replegar la brossa i gràcies”. Un altre veí ens conta que “l’abandó és tan gran que hi ha moltes promeses que les tenim pendent des de la dècada dels 90 del segle passat”.

A pesar de la despoblació actual de la Sarga, per a Compromís és un llogaret emblemàtic del poble que hauríem de preservar. L’enorme importància històrica i artística que reuneixen les pintures rupestres de la Cova Foradada haurien de ser suficient motiu per a no permetre que el caseriu s’anara deixant perdre sense remei. Però, encara més, la bellesa dels paratges de la Sarga, al peu de la Carrasqueta, pot constituir un reclam turístic per a excursionistes i amants de la naturalesa.

Per a Compromís, el manteniment en condicions de la Sarga és una obligació que correspon a l’Ajuntament de Xixona i serà una actuació prioritària per a nosaltres a partir de maig. Entre les mesures que volem dur avant, hi ha la rehabilitació de l’alberg i la potenciació d’esta partida com a destinació turística d’interior, d’acord amb el concepte de turisme que volem per a Xixona: respectuós amb la natura i combinat amb el coneixement de la nostra història i la nostra gastronomia.

Per a Alícia Climent, secretària de Medi Ambient de Compromís per Xixona, “la recuperació de la Sarga no només s’ha de fer per raons històriques, etnogràfiques o mediambientals –com si això no fóra suficient!–, sinó també econòmiques: si oferim al visitant motius per a visitar-nos i quedar-se a conéixer-nos, el turisme d’interior generarà un retorn econòmic del qual es beneficiarà tot el sector de serveis del poble”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *