Compromís va celebrat ahir de matí a València el seu Consell General, que va ratificat per unanimitat les candidatures per a les pròximes eleccions a Les Corts Valencianes i als Ajuntaments que han resultat del procés de primàries de la coalició.

Seguidament va començar l’acte públic de Proclamació de Candidatures per a les pròximes eleccions. En un Saló d’actes del centre esportiu La Petxina ple de gom a gom, l’acte va començar amb la presentació dels candidats als ajuntaments i les intervencions dels candidats a les alcaldies de Castelló, Enric Nomdedeu, Alacant, Ignasi Bellido i València, Joan Ribó per a passar després a la presentació de les candidatures autonòmiques.

La candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, va assegurar que “el veritable canvi que el nostre territori necessita no és de sigles, sinó un canvi profund, de model i paradigma, que frene un fenomen perillosíssim que el poder polític i econòmic està impulsant, que consisteix en passar d’un model on el centre són les persones i els seus drets, dret a una vida digna, al treball, a l’habitatge, a la salud, a l’educació… a un altre model, l’elitista neoconservador on tu tens benestar, tu tens un dret si te’l pots pagar perquè qualsevol dret és un negoci. Hem de combatre això, perquè primer està el dret i l’agenda política el que ha de fer és complir eixe dret, perquè és inherent a la condició d’ésser humà”.

Hem patit uns governs que ens han volgut esborrar el somriure, amb molta foscor que ha costat moltes llàgrimes. Al territori valencià tenim un 36% de pobresa infantil, per damunt de la mitjana espanyola, una situació injusta i inconcebible, un terç dels valencians i valencianes pateixen exclusió social i tenim l’obligació de procurar-los una vida digna”.

Oltra va continuanr assenyalant que “ens han volgut esborrar també el somriure amb un parlament emmordassat, ara s’albira un nou parlament multipartidista i li donem la benvinguda, no volem el bipartidisme, ni l’actual ni un de nou. Som partidaris de limitar el poder del govern, compartir el poder, co decidir amb la gent, no volem canviar el despotisme ignorant que hem patit per cap despotisme nou encara que siga il·lustrat”.

“Hem perdut molts diners per culpa de la corrupció, però estic convençuda que n’hem perdut més per la mala gestió, per la incompetència de qui ens governa”.

Respecte a l’infrafinançament Oltra va assenyalar que “som l’anomalia de l’Estat espanyol, l’única autonomia que encara tindre un PIB per davall de la mitjana ha d’aportar a l’Estat com si fòrem rics. Volen doblegar-nos perquè som un poble incòmode, però no ho van a aconseguir. El pròxim govern valencià haurà de tindre un o una Varoufakis per dir-li a Rajoy, a Montoro o a qui estiga que ja està bé. Som un poble alegre i combatiu ningú ens farà baixar la cara per reivindicar allò que és nostre. El poder té por de l’alegria, un poble que somriu no està vençut, anem a omplir els carrers de somriures”.

Per la seua banda Enric Morera va assegurar que, front al model de la corrupció, ruïna i crisi total que representa el PP, “l’alternativa valenciana és Compromís”. Morera va assenyalar que ens hem de preguntat què pot fer Compromís “per les persones, les famílies, les associacions, pel nostre poble i per l’autogovern” i ha proposat un nou contracte polític i social de la coalició amb la ciutadania basat en “en el nou valencianisme del segle XXI”.

Per a Morera “eixe nou valencianisme del segle XXI, eixe nou contracte, es basarà en el treball per a rescatar persones, en la recuperació de la nostra autoestima com a poble i en l’incentiu de l’economia productiva, la del valor afegir i no especulativa. El candidat per València ha assegurat que la coalició, “ho farà bé, molt bé, ens refarem com a poble i podem demostrar-ho, ja ho estem fent a molt be ens els ajuntament on governem… I podem exhibir unes bones pràctiques i bona governança pública. Hui ací en tenim un bon exemple, tota la bona gent de Compromís, la millor gent del País”.

El cap de llista autonòmic per la circumscripció de Castelló, Vicent Marzà, va assegurar que “és hora de passar de la resistència a la victòria, de governar per a la ciutadania, de contribuir a la transformació la societat. No serà fàcil, ens han deixat un país desfet, amb molta exclusió, però estic segur de què ho podrem fer i no només des de les institucions sinó que és necessari que anem de la mà dels moviments socials”.

La cap de llista per Alacant Mireia Mollà va assenyalar que “ningú pot qüestionar ja que esta crisi és una estafa que està empobrint cada vegada més a la ciutadania mentre uns quants són cada vegada més rics. Estem convençuts que esta etapa de foscor toca a la seua fi, Compromís serà fonamental per a guanyar este país per a la gent i les comarques del Sud seran les que ens donaran l’impuls necessari perquè Mónica Oltra siga la pròxima Presidenta de la Generalitat”.