Compromís Alcoi proposa la creació d’un Banc de terres municipal per a reaprofitar espais erms i abandonats

El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha comunicat que presentaran al Ple una proposta perquè s’estudie la viabilitat a la nostra ciutat d’encetar un “banc de terres”, tal com ja està fent-se en alguns municipis. “És un projecte engrescador perquè permetrà, en cas que alguna família vulga optar, la reutilització de terres abandonades o ermes, tant públiques com privades”.

Segon el regidor, tres són els motius bàsics que mostren les bondats de la proposta:

  1. Que hi ha un bon grapat de terres, aprofitables des del punt de vista agrícola, ramader, forestal, ornamental o mixt, que estan ermes o abandonades. Terres que poden ser tant de titularitat pública com privada.
  2. Que hi ha famílies a les quals se’ls podria resoldre un problema econòmic si se’ls facilitara l’accés a aquest tipus de terres, sempre que es compliren unes normes que caldria perfilar. “Potser siga des de l’administració pública el camí més adient per a enllestir una oferta semblant i l’instrument de mediaciómés acceptable per totes les parts. Per descomptat, les terres públiques poden gaudir des del principi de disponibilitat total”.
  3. Que l’ocupació i el conreu de terres ermes o abandonades pot contribuir a evitar o reduir l’impacte dels tan temuts incendis forestals que solen produir-se, perquè un bancal conreat és sempre un tallafocs. “A més del foc, tenir les terres conreades representa el manteniment de l’estructura de mosaic de l’ecosistema i indirectament un control de l’erosió”.

L’experiència ja porta uns anys en diferents comunitats autònomes, i per això l’accés a les terres té diverses modalitats, segons les singulars circumstàncies. A més, està servint per a recuperar espais que estaven abandonats o eren focus de males herbes, amb la incidència negativa que aquest estat provoca en els paisatges urbans.Tot i que a la nostra ciutat els horts socials solament s’han creat per a l’autoconsum, l’experiència positiva pot servir per a fer un pas més endavant i obrir la via a un autèntic banc de terres”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *