La regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Anna Serrano, ha valorat molt positivament el debat que van celebrar anit, al pub L’Escenari, sobre la RTVV, coordinat pel periodista Alfons Llorenç. En l’acte van participar una representació àmplia de professionals de la informació i la comunicació: periodistes com Amàlia Garrigós, Natxo Lara, Carles Figuerola i Reis Juan; actors com Joan Gadea, Pep Sellés i l’actriu Pepa Miralles i el productor Xavi Cortés.

“Tots els participants van posar de manifest que el poble valencià no pot renunciar a una televisió pública, sostenible, de qualitat i en valencià, ja que seríem l’única autonomia en llengua pròpia que no té ni ràdio ni televisió pròpies —expressa Serrano

La regidora de Compromís remarca que: “Tothom va coincidir que la creació de l’ens públic RTVV va ser un projecte il·lusionant per a tots els professionals de la informació i la comunicació, i generar moltes expectatives en la societat valenciana, però molt prompte es va posar de manifest que el model de televisió no era el que s’esperava. Així, poc després de posar-se en funcionament, el director general de l’ens, el socialista Amadeu Fabregat, va encetar una polèmica sobre el model lingüístic de la televisió valenciana i una famosa llista de paraules prohibides, que no tenia altre objectiu que justificar la castellanització de les emissions. I després va arribar el PP i va començar una llarga història de censura, manipulació i malversació a la ràdio i la televisió valencianes”.

Els periodistes van expressar que durant anys el PP, i concretament la Direcció de RTVV, ha obstaculitzat la construcció d’un espai comunicatiu propi, obert al món, que generarainformació rellevant cap a fora, subministrada des del nostre territori i d’acord amb els interessos valencians. També tots coincidiren que han estat sotmesos a enfrontaments, censures i manipulacions per part, en la majoria dels casos, de comissaris polítics sense cap tipus de formació.

Actors i actrius denunciaren que havien estat víctimes de la supervisió del seu treball(guions, càstings, posada en escena…) per part de les direccions de RTVV, que tot i haver treballat molt, no han pogut desenvolupar projectes amb una vessant artística. En resum, que no s’ha tingut cura dels artistes propis, i que són els grans desconeguts al País Valencià.

Pel que fa al sector audiovisual, Xavi Cortés va remarcar que el tancament de la RTVV pot tenir uns efectes devastadors i que no es poden quantificar els professionals que en poden resultar afectats. De fet, moltes productores valencianes fa temps que no treballen per a la televisió perquè, d’una banda, han tingut un tractament pèssim en obligar-los a treballar amb pressupostos molt ajustats; i d’altra, han hagut de rebutjar molts programes perquè no els podien cobrar abans de 2 anys.

b20131120_212602

 La conclusió dels participants va ser que el manteniment de la RTVV és possible, i el Comité d’Empresa ja n’ha presentat un model als distints grups polítics. Ara, el que es reclama des de tots els àmbits, és una ràdio i una televisió nostres, no les que teníem. Cal adaptar la plantilla a les necessitats reals —ja que ha estat sobredimensionada—, i que estiga integrada per professionals, no per càrrecs a dit i de confiança. En resum, que s’hauria d’iniciar un procés de negociació per a posar en marxa un nou model, amb una gestió democràtica, pública i plural, vertebrador, que contribuesca a crear una societat millor informada i més formada i que promocione la llengua i cultura pròpies, així com els nostres professionals i les nostres indústries”.

Anna Serrano expressa que: “El que pretén el president Fabra amb el tancament de RTVV és un atemptat contra l’autonomia valenciana. De fet, el PP ja s’ha encarregat de desmuntar el nostre sistema financer i el nostre teixit empresarial”.